Afgrijselijk slim?

Esta 11 omslagIn het blad ésta nr. 11 (10/05 – 23/05 2013) staat een inspirerend artikel van Suzanne Rethans over drie vrouwen die ieder op hun eigen wijze hun ongewone intelligentie in praktijk brengen.
De drie interviews zijn aangevuld met een toelichting over wat hoge intelligentie is door Margriet Sitskoorn, en met verhalen uit mijn praktijk over de specifieke situaties waarmee extra intelligente vrouwen in hun werk en privé leven te maken hebben.
Het verrassende van de op andere gronden gemaakte keuze voor deze drie vrouwen is, dat ze in sterke mate de drie ‘typen’ representeren uit het boek van Marylou Streznewski: de Superster, de Harde Werker en de Onafhankelijke (zie deze bladzijde). De journaliste werd op mijn website attent gemaakt, kwam op die bladzijde terecht en nam blij verrast contact met mij op voor meer informatie, die ze in het artikel verwerkte.
Het artikel is als pdf (3MB) via deze link te downloaden.

Herkenbaar

Natuurlijk vind ik het leuk om uitgebreid (ook naast Anouk) geciteerd te worden en dat de Ximension website die functie heeft.
Maar wat ik ook heel leuk vindt, is de heldere manier waarop in het artikel over het onderwerp wordt geschreven. De eventuele hobbels uit het verleden worden benoemd. Die zijn bij alle drie verschillend en een illustratie van de diversiteit binnen de doelgroep. De dagelijkse gewoon- en ongewoonheden komen langs.
Daar zullen voor allerlei lezers herkenbare stukken in zitten, ook al is de diversiteit binnen de doelgroep nog veel groter dan deze drie vrouwen kunnen illustreren, ook qua prettige staat van persoonlijke expressie waarin ze verkeren.
Misschien werpt dit verhaal tot je verbazing een nieuw licht op de eigenschappen van collega’s of dierbaren in je omgeving, of op je eigen situatie, waarmee onverklaarbare patronen opeens duidelijk worden en persoonlijke effectiviteit kan gaan toenemen. Dat is het bijzondere effect van dit soort artikelen.

Afgrijselijk super

De kop van het artikel is Afgrijselijk slim.
Sub-kop: “Ze zeggen het niet zo snel over zichzelf, maar dan doen wij het voor ze: deze vrouwen zijn superintelligent. Maar eh… domme vraag: kun je dan alles bereiken wat je maar wilt?
De betekenis van ‘afgrijselijk’ is: hevige afkeer oproepend, maar gelukkig ook: in hoge mate.
Ik moest er even aan wennen, maar het dekt wel een stuk van de lading van het onderwerp. Wat mij betreft helpen dit soort artikelen om juist die tweede betekenis, ‘in hoge mate’ nuchter voor het voetlicht te brengen, met alles wat er aan vast zit.

Ongewoon zijn is al ingewikkeld genoeg; je ook nog zorgen moeten maken over dat je ongewoon bent, is zonde van je tijd.

 

 

Reacties zijn gesloten.