Ik ga weer een boek schrijven.

Op 7 april ontving Humberto Tan in zijn programma RTL Late Night (afl. 39) o.a. Peter van der Vorst die kwam vertellen over zijn nieuwe programma ‘SlimmerIQen’.
Hij wil aandacht vragen voor de leuke en minder leuke kanten van hoogbegaafdheid, gaat HB kids en hun ouders thuis bezoeken en als rode draad is er een wedstrijd waarbij in verschillende disciplines de kinderen op de proef worden gesteld. De winnaar is ‘het slimste kind van Nederland’.

Humberto en Peter stelden samen vast dat zij zelf zeker niet hoogbegaafd waren, want hun IQ was respectievelijk 122 en 120. Humberto vroeg de andere tafelgenoten of ze hun IQ wisten en grapte dat couturier Mart Visser wegkeek. Vervolgens werd op plezierige wijze de opzet van het programma besproken.

HB, dat zijn die anderen.

Het raakt mij dat Humberto, Peter en Mart zichzelf tekortdoen op grond van IQ-test resultaten. Want in mijn beleving moet je toch wel behoorlijk ongewoon slim zijn om te doen wat zij doen. Herkenning op drie of vier van de Xi-kenmerken lijkt mij nogal solide. Herkenning op allerlei persoonskenmerken die over hoogbegaafden bekend zijn dito. Maar nee, ze zijn zeker niet hoogbegaafd en iedereen zat er tevreden bij te knikken.
“Hoogbegaafd, dat zijn toch die anderen?”

Wie mij en mijn teksten kent, heeft zo’n hartenkreet al eens eerder meegemaakt. Ook het in een eerder blog genoemde ésta artikel van vorig jaar, ‘Afgrijselijk slim’ illustreerde treffend (of pijnlijk) hoe ‘afgrijselijk’ slimme volwassenen stellig menen niet HB te zijn omdat er bijvoorbeeld ook iets is waar ze niet goed in zijn.
Daarmee ontzeggen ze zich het gebruik van allerlei relevante informatie over hun persoonlijke eigenschappen en over karakteristieke patronen bij de interactie met hun omgeving en doen daarmee zichzelf én die omgeving tekort.

Waarom?

Wat ik eigenlijk al lang heel graag zou willen weten, is waarom en waardoor er allerlei verschillende hardnekkige opvattingen over Hoogbegaafdheid en Xi zijn, en in hoeverre er een relatie is met waarden en andere facetten van de betrokkenen of met maatschappelijke (on)wenselijkheden. Waarom of waardoor sommige mensen wel Xi accepteren, maar HB niet en andersom. Ik schreef er in 2006 voor Mensa Berichten een artikel over (zie deze pdf-link), waarin ik een link legde tussen temperament en voorkeur, in mijn beide boeken staat ook iets, maar er is nog veel meer over te schrijven en te ontdekken.

Dus heb ik besloten om ‘Boek 3’ te gaan schrijven, ik heb er weer zin in.
Mijn intentie is om zo praktisch mogelijk over het onderwerp te schrijven, net als bij Verleid jezelf en Enjoying the Gift: Aanknopingspunten om je eigen grenzen en opvattingen wellicht te verleggen, om de diversiteit aan opvattingen te kunnen duiden en deze effectief voor de eigen groei of die van dierbaren hanteren. De thematiek van de Reis van de Held(in) komt er zeker ook in voor, draken en wachters in overvloed!

Voorproeven via blogs, aanmelden voor Nieuwsflits.

Anders dan bij de vorige boeken, wil ik deze keer af en toe stukjes in dit blog gedeelte van de website plaatsen. Ik vind het prettig om een soort gevoel te hebben dat er lezers dichtbij zijn voor wie ik schrijf, net zoals ik bij de voorbereiding van mijn presentaties ook al aan de deelnemers denk. En een beetje druk om door te schrijven is voor mij ook nooit weg.

Als je het prettig vindt om via e-mail een melding, de Nieuwsflits, te krijgen van een vers blog of andere nieuwe informatie op deze website, kan je je e-mail adres via deze link op een mailing lijst zetten. Het onderliggende programma LaPosta biedt de mogelijkheid je op ieder moment weer af of aan te melden. Je krijgt dan met hopelijk enige regelmaat een korte mail met links naar wat mijn aandacht heeft gehad.
Fijn als je geïnteresseerd bent.

Naar boven

Reacties zijn gesloten.