Weerbarstig Scrabble spel bij Xi-ers

Een terugkerende zorg of frustratie bij Xi-ers in mijn praktijk is in hoeverre ze kennelijk tekort schieten omdat ze nog niet zo succesvol zijn als sommige van hun familieleden, vrienden, collega’s, klas- of studiegenoten.
Terwijl ze zelf het gevoel en ook het verlangen hebben dat ze op de wereld zijn om iets bijzonders te gaan doen, is daar nog niets van te zien, terwijl die anderen al goed betaalde en/of prestigieuze banen hebben. Soms gaan ze ook nog gebukt onder hoge verwachtingen van hun omgeving, gezien hun ‘rijke collectie talenten’ en dergelijke.
Hoe arrogant is dat? Hoe oneerlijk is dat? Wat doen ze verkeerd? Wiens schuld is het?

Hoopvol perspectief

Ik kreeg bij zo’n gesprek opeens een associatie met het Scrabble (of Wordfeud) spel, en hoe het spel en de beschikbare letters iemand mee of tegen kunnen zitten.
Ik zie de metafoor als een beschrijving van variëteiten bij de persoonlijke ontwikkeling en bij het maatschappelijk succes van Xi-ers. Het is bedoeld als steuntje in de rug om ook bij (nog) uitblijvend succes door te gaan met je eigen reis, op zoek naar wie en waarvoor je bent.

Verschillende setjes letters

Iedere mens krijgt bij geboorte een setje letters mee om zijn/haar bijdrage aan het spel te leveren. Xi-ers onderscheiden zich doordat ze extra veel en/of extra zeldzame letters krijgen. Dat leidt tot de verwachting bij henzelf en bij hun omgeving dat ze daarmee veel, lange of bijzondere woorden gaan leggen, kortom veel punten scoren.
Maar de ene Xi-er krijgt meer gangbare letters en combinaties daarvan dan de andere, en ook de aansluitingen met wat er al op het bord ligt, en met de beschikbare bonusvelden lopen nogal uiteen.

Je zal maar begiftigd zijn met CCWQQXI en om je heen horen: “Wat een bijzondere letters, allemaal veel punten waard!” Zelf denk je in het begin en ook geruime tijd daarna: “Wat kan ik in vredesnaam hiermee beginnen? Misschien moet ik de meeste van die letters maar even opbergen en alleen die W en die I ergens bij gaan leggen.”
Terwijl een ander de letters SPERSUCCSVOL heeft, en twee klinkers plus wat bonusvelden op het bord ziet waar mooi op kan worden aangesloten: Kassa.

Superster of Onafhankelijke

Het verhaal lijkt op het verschil tussen Supersterren en Onafhankelijken, zie de webpagina.
De Superster: Inderdaad is dat lange woord niet erg spectaculair en vernieuwend, maar past het wel excellent op het bord.
De Onafhankelijke: Het kan zo zijn dat je met CCWQQXI veel geduld en volharding moet hebben voordat je, na jaren zoeken en je verbazen, dat helemaal eigen, nieuwe woord hebt ontdekt, knap gebruik makend van klinkers die na jaren eindelijk in een gunstige positie op het bord zijn verschenen.
Dat is wat mij betreft een veel bevredigender keuze dan het levenslang leggen van ‘WIP of ‘WEI’. Sommigen hebben die keuze overigens niet, omdat op een bepaald punt in hun leven die CCXQQ letters zeer luidruchtig melden dat ze voortaan mee willen doen in het spel. Dan moet je er toch mee aan de slag.

Kortom, door de enorme diversiteit van Xi-ers is het vaak niet effectief, noch terecht, om het succes van een ander tot norm voor jezelf te verheffen. Het kan wel een prikkel zijn om nog eens te onderzoeken wat je nu eigenlijk ‘altijd belangrijk’ vindt in je leven, en in hoeverre je daar ook naar leeft. Dat levert je in ieder geval meer op dan de schuld bij jezelf of je omgeving te leggen.

Als je hulp zoekt bij het puzzelen met jouw unieke set letters, ben ik graag tot je dienst.

Reacties zijn gesloten.